Moda i modistes │ Apunt de Margarida Sala

moda i modistesModa i modistes és la tercera part d’una trilogia de l’exposició de la Col·lecció Antoni de Montpalau que va començar ara fa deu anys i que està dedicada a la moda femenina a Catalunya al llarg del s. xx. Les altres dues exposicions, Barcelona alta costura i Barcelona prêt-à-porter. Mig segle d’indústria i moda, es van presentar l’any 2010 i 2014, respectivament.

Aquesta exposició, i el catàleg que l’acompanya, busca recuperar el bagatge de totes aquelles dones que amb la seva paraula, les seves accions i les seves vides han intentat trencar les barreres imposades i assolir llibertats i drets negats durant segles i inherents a l’existència mateixa.

gris P 58 59

Adobe Photoshop PDF

Hi podreu trobar fils, agulles, botons, patrons i vestits que ens parlen de les dones que van omplir els seus dies i les seves nits amb la costura, als tallers i a les cases. Elles, les modistes, ens transmeten les seves històries personals, i el seu testimoni en primera persona basteix la nostra memòria col·lectiva.

Dones, anònimes les unes i d’altres no tant, acompanyades d’altres dones que han vestit els nostres cossos i que han estat les protagonistes d’un ofici que és testimoni d’una època. Per tot això, volem retre el nostre més sentit homenatge a les mares, germanes, àvies i tietes, a totes les Tereses, Roses, Dolors, Carmes, Loles, Felises o Pilars que hem conegut al llarg de les nostres vides, que ens feien pujar als tamborets per emprovar-nos els vestits i que amb les seves mans destres enfilaven els fils a les agulles i de trossos de roba ens en feien un vestuari. A totes vosaltres, gràcies.

Margarida Sala i Albareda
Directora del Museu d’Història de Catalunya

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Deixa un comentari