Marcs de guerra. Quines vides plorem? │Apunt de l’ Institut Català Internacional per la Pau

Created with GIMPMarcs de guerra és la primera traducció al català d’un llibre complet de Judith Butler, una de les intel·lectuals més influents del món en l’actualitat. Reconeguda per les seves aportacions a la teoria del gènere i per les reflexions sobre la guerra, la vulnerabilitat, la precarietat de les vides o la violència, en aquest llibre Butler explora com en un context bèl·lic, Occident determina quines vides mereixen ser plorades —les pròpies— i quines no —les dels exèrcits enemics. I critica que siguin els mitjans de comunicació, esdevinguts part activa de la guerra, els que ho presentin així, cosa que afavoreix l’hostilitat sense remordiments cap als països que no s’ajusten a la norma occidental d’allò que és humà, ja que en certa manera deshumanitza els habitants d’aquells països.

Escrit amb el rerefons de les guerres de l’Iraq i l’Afganistan i, també, de les atrocitats comeses a les presons de Guantánamo i Abu Ghraib, Butler demana repensar les polítiques progressistes, oposar-se a les accions militars intervencionistes il·legítimes i arbitràries, i establir condicions perquè la violència sigui menys viable i la vida més vivible.

Butler reflexiona sobre com, en un context de guerra, les vides concretes no poden concebre’s com a ferides o perdudes si abans no han estat concebudes com a vides viscudes. Sempre hi ha marcs que enquadren els esdeveniments i que impliquen biaixos, i en situacions de guerra la pluralitat de marcs es pot retallar fins a donar un únic enquadrament possible. L’autora defensa que per combatre la legitimitat de la guerra cal “emmarcar els marcs” i en aquest llibre analitza precisament les maneres diferents de construir les percepcions i les condicions materials de la guerra.

Marcs de guerra, amb introducció de À. Lorena Fuster i traducció de Marina Espasa, ha estat publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Clàssics de la pau i de la noviolència

Deixa un comentari