Les Valls d’Andorra durant el neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus │ Apunt del Museu d’Arqueologia de Catalunya

valls andorraDes de l’any 2011, en el marc del projecte “Aproximación a las primeras comunidades neolíticas del NE peninsular a través de sus prácticas funerarias”, s’han revisat les antigues troballes i s’han efectuat noves anàlisis de les restes arqueològiques recuperades als enterraments d’època neolítica de Catalunya i Andorra. Entre els jaciments estudiats, la Feixa del Moro (St. Júlia de Lòria, Principat d’Andorra) ha estat cabdal per entendre com vivien i quines pràctiques funeràries realitzaven fa aproximadament 6.000 anys els primers agricultors i ramaders que van poblar els territoris de muntanya. La rellevància dels resultats assolits i l’interès per una zona prolífica en nous descobriments van fer que la recerca s’estengués i impulsés un estudi integral i específic sobre el neolític a les Valls d’Andorra. Però, ineludiblement, el passat d’aquest territori només podia ser copsat a través de l’estudi del conjunt de tota la serralada.

La monografia que presentem és el resultat d’una intensa recerca duta a terme per nombrosos investigadors que hi han sumat els seus coneixements des de les respectives especialitats i des de múltiples àrees d’estudi arqueològic repartides al llarg dels Pirineus. L’obra s’adreça tant als interessats en les comunitats del V i IV mil·lenni com als apassionats dels Pirineus i la seva història. El conjunt d’articles exposen l’actualitat de la recerca sobre el neolític a l’alta muntanya i contribueixen a rebatre antics paradigmes i a desenvolupar nous postulats i reflexions sobre les primeres comunitats agrícoles i ramaderes que es van establir a la serralada. Aquesta monografia és un clar reflex de l’interès creixent que hi ha hagut i que hi ha, per part de la comunitat científica, per conèixer la història més remota de les ocupacions humanes als Pirineus.

Fitxa de compra de la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció de Monografies del MAC

Les Valls d’Andorra durant el neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus (pdf)

Deixa un comentari