Antologia de Música Coral a Catalunya │ Apunt de Quim Mañós

ANTOLOGIAEl llibre Antologia de Música Coral a Catalunya ha estat editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb motiu de la celebració de la 43a edició del Concurs internacional de cant coral Let the peoples sing, de la Unió Europea de Radiodifusió. En aquest cas va ser organitzat per Catalunya Música i per la Fundació Palau de la Música, Orfeó Català, i va tenir lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona els dies 12 i 13 d’octubre de 2019. Era la primera vegada que es feia a l’estat espanyol.

No és només un recull de partitures de cant coral, és un llibre de pes, de sonoritats diverses, fruit de la inspiració que diferents contextos històrics, humans i anímics han generat en compositors i compositores de Catalunya i d’altres territoris de parla catalana. De la selecció, n’han tingut cura M. Àngels Blasco, Toni Gàlvez, Àlex Robles i Xavier Solà, i de la transcripció de partitures i de l’edició, Dinsic Publicacions Musicals. Hi han col·laborat també la Federació Catalana d’Entitats Corals i el Moviment Coral Català.

Ja des de l’Edat Mitjana, la música coral ha tingut un paper rellevant en la vida social, cultural i identitària del país, d’aquí la gran varietat estètica i argumental que es desgrana en el conjunt d’obres del volum. Han estat agrupades en quatre blocs temàtics: música i poesia, música tradicional, música antiga i música religiosa, i acaba amb una cançó final:  l’himne Let the peoples sing, escrit expressament per al concurs pel compositor català Marc Timón Barceló i estrenada conjuntament per tots els participants en la cloenda del certamen.

Els objectius que justifiquen l’edició del llibre són diversos. El primer i més immediat, oferir-lo com a regal d’agraïment als més de 300 cantaires que van participar en el concurs i per donar a conèixer el nostre repertori a cors de fora de Catalunya. Els altres objectius són de caràcter permanent i patrimonial, es podrien unificar en la idea de dotar al món coral d’un instrument de difusió de la literatura coral catalana i, alhora, d’una eina de treball molt completa que faciliti repertori als cors catalans i als d’arreu del món.

Els textos que acompanyen aquesta recopilació de partitures i que en contextualitzen els continguts, s’han publicat en cinc llengües diferents: català, aranès, espanyol, anglès i francès.

Quim Mañós i Balanzó
Responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Antologia de Música Coral a Catalunya (pdf)

Deixa un comentari