Cultura contra violència │ Apunt de Carles Duarte

llibres_contra_bombes_memoria_dibuixada_03_420.jpg_1643524179La memòria ens explica qui som i d’on venim. Fer un exercici de memòria històrica ens aporta claus per interpretar el present i per afrontar el futur. Llibres contra bombes, el tercer títol de la col·lecció “Memòria dibuixada del Memorial Democràtic”,  ens explica un episodi de la Guerra Civil amb una gran força simbòlica, el del bibliobús. Durant la Guerra des de la Generalitat de Catalunya es va adaptar un camió per fer-ne una biblioteca ambulant que dugués llibres als soldats que combatien i que llegint trobaven una bona ocasió per oblidar per una estona l’angoixa de les trinxeres, per adquirir coneixements o per deixar-se endur per la vida dels protagonistes d’una novel·la.

Quan la Guerra arribava a la fi, un d’aquells bibliobusos va sortir del Palau Robert de Barcelona, que aleshores era la seu del Departament de Cultura de la Generalitat, per portar cap a l’exili un seguit d’escriptors com Mercè Rodoreda, Francesc Trabal o Joan Oliver “Pere Quart”. Llibres contra bombes ens parla de la feina que va dur a terme aquell bibliobús portant llibres al front mentre l’aviació de l’exèrcit franquista bombardejava Barcelona i altres poblacions de Catalunya.

Al llibre un home ara gran, en Joan, que de ben jove havia estat cridat a incorporar-se a l’exèrcit republicà quan la Guerra avançava cap al seu desenllaç tràgic, recorda el bibliobús, on va trobar una novel·la de Mercè Rodoreda, Aloma, que el va impressionar molt. Va tornar a coincidir amb el bibliobús, ja als darrers dies de la Guerra, quan, derrotats, emprenien el camí cap a França.

En aquestes pàgines, il·lustrades d’una manera colpidora per Agustín Commotto, podem resseguir les peripècies d’en Joan, narrades per Carles Duarte i Montserrat, mentre que Joan Safont i Plumed ens ofereix la informació històrica necessària per comprendre millor aquells fets i les circumstàncies que van acompanyar l’experiència del bibliobús que ara Llibres contra bombes ens acosta.

Carles Duarte i Montserrat
Autor

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Memòria dibuixada del Memorial Democràtic

Leave a Reply