On són les persones desaparegudes? Revista Per la Pau, núm. 38 │Apunt de l’Institut Català Internacional per la Pau

OK on son les persones desaparegudesConsiderada com una de les més greus violacions dels drets humans, la desaparició forçada representa un enorme repte en processos de construcció de pau, tant en contextos de transició postconflicte armat, com en territoris amb alts nivells de violència estatal i criminal. Les xifres de desaparicions arreu del món són esfereïdores: a Síria, per exemple, hi ha més de 80.000 persones desaparegudes des del 2011; a Mèxic, el recompte oficial és de 61.000 desaparicions des del 2006, si bé els col·lectius de familiars eleven la xifra a les 200.000; a Sri Lanka, se’n compten entre 60.000 i 100.000; i més a prop, a l’Estat espanyol s’estima que unes 114.000 persones van ser desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.

Darrere de totes aquestes xifres, hi ha persones amb un nom i una història, famílies amb l’angoixa de no saber si l’ésser estimat és viu o mort, si està passant fred o gana, si algun dia podrà tornar, o on ha estat enterrat. És un sofriment individual i alhora un fenomen que imposa por i desconfiança entre les comunitats i, en molts casos, distorsiona o erosiona el teixit social. Tanmateix, davant d’aquesta crua realitat, són nombrosos els casos de resistència i de lluita de famílies i grups per reclamar veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició. Famílies que lluiten en un camí de silencis, de soledat i de desemparament, pel poc o nul suport dels Estats.

Coneixedores d’aquesta realitat, des de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) hem volgut oferir elements de reflexió i conscienciació sobre les desaparicions forçades i donar visibilitat a les lluites de diferents col·lectius. El nou número de la revista Per la Pau “On són les persones desaparegudes: veritat i justícia, un requisit per la pau” recorre el fenomen de les desaparicions des d’una mirada dirigida cap a la construcció de pau, buscant posar en valor l’impacte en la vida de les persones. El monogràfic el conformen vuit articles centrals i les entrevistes a quatre dones familiars de persones desaparegudes d’Algèria, Mèxic, Colòmbia i Hondures, així com una secció de recursos i lectures per aprofundir en la temàtica.

El monogràfic publicat en català, castellà i anglès, l’han inspirat tots aquells col·lectius de familiars i persones compromeses que s’han articulat, malgrat els silencis amenaçadors i els perills reals, per buscar totes aquelles persones que algú altre ha volgut deixar en l’oblit.

On són les persones desaparegudes: veritat i justícia, un requisit per la pau

Deixa un comentari