Un acordió diatònic que admira a una cobla │Apunt de Francesc Marimon

Coberta-30-sardanes-per-acordió-diatònicSi la cobla de sardanes, inigualable orquestra de cambra de carrer, és fascinant com el mar, l’acordió diatònic és bufó com una bassa. No negaré que als dos llocs hi ha vida, però no comparem. Però si en alguna ocasió es necessita una sardana i no es té a mà una cobla, si hi ha un diatònic, una sardana ben coneguda no hi ha de faltar.

L’acordió diatònic està una mica limitat de notes (diguéssim que no les té totes) però les que té, quan sonen, fan patxoca. Aquest acordió antic i rural, només de néixer, ja tocava sardanes. Ho demostra la foto de la portada del llibre “30 Sardanes per a acordió diatònic” del que volem parlar ara.

El tipus de sardanes que toca amb més facilitat són les sardanes curtes, i al llibre n’hi ha unes quantes perquè no sigui dit. Però el llibre proposa tocar-ne de llargues, de les més conegudes, i que sonin ben bé a sardanes i que siguin ben ballables. El meu mestre Joan Vilanó, acordionista i sardanista de Premià de Mar, ja ho havia intentat en aquells anys que jo era jove, però sense èxit. Aquest llibre és un reconeixement als seus esforços, i és un acte d’admiració a tots els músics de cobla.

Si et sembla que potser podries fer sonar un diatònic tot i no saber res de música, compra-te’l i llença’t; difícilment en sortiràs malparat. Mentre fas guardiola (són molt cars), aconsegueix el MÈTODE D’ACORDIÓ DIATÒNIC i et vas situant. Si ja toques una mica i estimes la terra i la seva música, necessites urgentment aquest llibre. El pots aconseguir a la Llibreria en línia de la Generalitat, a la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat o a la teva llibreria habitual.

Conté una selecció de sardanes molt conegudes aptes per tocar amb el diatònic de dues files. Hi ha la partitura amb la tabulatura (números dels botons) per si no saps solfa, i cada una té una explicació del seu origen o de les seves dificultats. Totes estan enregistrades al CD que acompanya al llibre. Perquè quedi constància de la utilitat d’aquest llibre, perquè quedi constància de la nostra estima a les sardanes, tenim a punt un petit concert teatralitzat on s’expliquen i es toquen amb el diatònic aquestes sardanes.

Francesc Marimon
Autor i intèrpret de la música del CD

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

 Altres publicacions de la col·lecció Eines de Cultura Popular

 

 

Deixa un comentari