Robert Gerhard i Arnold Schönberg. Correspondència │ Apunt de la Biblioteca de Catalunya

gerhardEl mestre del dodecafonisme, l’austríac Arnold Schönberg (Viena 1874 – Los Ángeles 1951) i el seu alumne català Robert Gerhard (Valls 1896 – Cambridge 1970), van iniciar el 1923 una relació mestre-alumne que, al cap dels anys, es va convertir en una estreta amistat. Tot i la distància geogràfica que els va separar –Schönberg va haver de fugir als Estats Units el 1933 i Gerhard es va exiliar a Anglaterra el 1939– ambdós compositors van mantenir una intensa correspondència fins al final dels seus dies, enfortida gràcies a l’amistat entre les seves dones vieneses.

Aquest volum conté la correspondència completa entre Schönberg i Gerhard, consistent en 82 documents epistolars (cartes, postals i telegrames) recopilats per Paloma Ortiz-de-Urbina Sobrino, després d’un meticulós treball de cerca en diversos arxius internacionals i una cuidada edició.

L’anàlisi d’aquests documents aporta noves dades sobre la vida, l’obra i la personalitat d’ambdós músics. La lectura de les cartes demostra l’estreta relació familiar entre els compositors, gràcies a l’actiu paper mediador d’ambdues dones, així com la feliç estada d’Arnold i Gertrud Schönberg entre l’octubre de 1931 i el juny de 1932 a Barcelona, on va néixer la primera filla del matrimoni, a qui van batejar amb un nom molt català: Núria. També es documenta a les cartes la desesperada situació de Schönberg a partir de 1932 des de Berlín en què, assetjat per l’antisemitisme creixent a Alemanya, el mestre austríac demana ajuda desesperada a Gerhard, tant per enviar el seu fill Georg a Espanya com per trobar contractes vinculants que el permetessin tornar a Espanya i establir-se amb la seva dona i la seva filla a Barcelona. Totes aquestes accions es duran a terme, com demostren les cartes, amb l’ajuda de Pau Casals i altres músics catalans. Finalment, els documents recopilats també aporten informació sobre el procés compositiu de les obres d’ambdós músics.

Encara que la vida i l’obra d’Arnold Schönberg ha estat àmpliament investigada i documentada, el cas de Robert Gerhard, tot i la seva rellevància com a compositor i pensador dins la música europea post-tonal del segle XX, és molt diferent, ja que segueix sent un compositor insuficientment investigat. Com a republicà exiliat fora d’Espanya, el músic vallenc no va rebre oficialment cap atenció durant la dictadura franquista i, només després de la seva mort el 1970, dos anys després de rebre un Doctor Honoris Causa de la Universitat de Cambridge, la seva vida, obra i llegat es van convertir en el focus d’atenció de la investigació musicològica internacional. Per aquesta raó, aquest llibre pretén contribuir al renaixement de l’obra de Robert Gerhard al món, col·locant aquest grandíssim compositor català al lloc que li correspon dins de la història de la música del segle XX.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia: catalàanglès

Fitxa de compra a la Biblioteca de Catalunya: catalàanglès

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari