Thoreau. Biografia essencial │ Apunt de l’Institut Català Internacional per la Pau

Henry David Thoreau (1817-1862) se’l considera un dels pares fundadors de la literatura nord-americana, profeta de l’ecologia i l’ètica ambiental, i inventor de la desobediència civil. Intel·lectual original i pioner, el seu pensament abraça temes i preocupacions que han anat adquirint importància molts anys després de la seva mort. Qüestions com la seva reivindicació de la individualitat, la resistència al poder, la crítica social i el desmuntatge de tòpics fan que es tracti d’un personatge totalment proper als nostres dies. Per això Thoreau és un clàssic i es mereix un lloc a la col·lecció “Clàssics de la pau i la no violència”, editada per l’ Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Angle Editorial, al costat de noms com Gandhi, Woolf, Arendt o Tolstoi.

Thoreau ha entrat a la col·lecció a partir de la biografia essencial que n’ha fet el doctor en filosofia Antonio Casado da Rocha, traduïda ara al català. El llibre fa un recorregut per diversos episodis de la vida de l’intel·lectual, dels quals se’n desprèn el seu esperit lliure, el seu criteri propi i independent, un espiritualisme i un individualisme liberal radical que li va costar l’aïllament emocional.

És un recorregut que ens porta també fins a la seva noció de desobediència civil i la seva teoria de la pau. Per Thoreau, la desobediència civil és una acció basada en principis, una forma d’avançar la democràcia. Tal com resumeix Ramon Alcoberro al pròleg del llibre, “desobeir els homes quan fan el mal és per Thoreau una manera d’obeir una autoritat més profunda”. Alhora, però, Thoreau també ens demostra que es pot ser pacífic sense ser pacifista, ja que −resseguint el prologuista− “ser violent en defensa de la consciència no era violència per a Thoreau (…) i si el preu de la llibertat és la guerra, Thoreau pensa que caldrà pagar-lo”. Debats, sens dubte, que avui en dia continuen sent d’estricta actualitat.

Thoreau. Biografia essencial ha estat traduït al català per Alba Galí i Jaume Salvanyà.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols de la col·lecció Clàssics de la pau i de la no violència

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Leave a Reply