Reorientant la seguretat des del feminisme. Monogràfic de la revista Per la Pau, núm. 39 │Apunt de Sandra Martínez

Actualment, el món viu diverses crisis simultànies: una «crisi humanitària» en relació a la gestió de les polítiques migratòries, d’acollida i asil; una «crisi climàtica» per raó de l’escalfament global causat per l’activitat humana; una «crisi sociosanitària» i econòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19; i les crisis governamentals que, malgrat ser una constant, estan sent combustible per a la polarització emocional i violenta. Tots aquests fenòmens tenen grans conseqüències directes en la sostenibilitat de la vida mateixa; és a dir, constitueixen grans reptes per a la seguretat del conjunt del planeta. Tanmateix, l’acció política en nom de la seguretat està resultant limitada per prevenir-les i gestionar-les. Si bé cada regió, país i localitat pateix guerres, violències i conflictes que mereixen una anàlisi particular, la complexitat és un escenari comú que fa més visibles les contradiccions, limitacions i greuges dels models de seguretat actuals. En aquest context, no hi ha un panorama favorable al desplegament de polítiques que posin les necessitats de les persones i les comunitats al centre, però si que emergeixen amb força moviments, com el feminisme, que assenyalen les febleses de les estructures actuals amb l’objectiu de transformar-les.

És per això que des de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) hem publicat el monogràfic de la revista Per la Pau “Reorientant la seguretat des del feminisme”, per (re)conèixer les aportacions concretes que fa el feminisme al camp de la seguretat, perquè les considerem indispensables per redirigir l’ambigüitat del terme «seguretat» i per revertir les limitacions de les actuals polítiques públiques de seguretat. Amb l’ànim de contribuir a la definició d’una seguretat que tingui com a responsabilitat directa la gestió de les vulnerabilitats humanes, el monogràfic inclou articles en profunditat de set autores amb destacades trajectòries: Nora Miralles, periodista investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Marissa Conway, cofundadora del Center for Feminist Foreign Policy; Ana Velasco, analista de seguretat feminista i membre de Women In International Security (WIIS); Swati Parashar, professora a l’Escola d’Estudis Globals de la Universitat de Göteborg; Carme Colomina, periodista i investigadora del CIDOB; Pinar Bilgin, catedràtica de Relacions Internacionals a la Universitat de Bilkent; i Shamin Meer, activista feminista, investigadora i escriptora. Aquest darrer article està escrit col·lectivament amb l’organització WoMin.

La revista, disponible en català, castellà i anglès en format digital, també inclou una entrevista amb la filòsofa i activista Judith Butler i un seguit de recomanacions de lectures i projectes per aprofundir en la temàtica.

Coincidint amb la publicació del monogràfic, l’ICIP ha organitzat un debat en línia amb participació de cinc de les autores, moderat pel director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, del qual se n’ha publicat aquesta relatoria gràfica amb un resum dels principals missatges.

Sandra Martínez
Coordinadora del monogràfic i de l’àrea de treball de l’ICIP “Alternatives de seguretat”

Reorientant la seguretat des del feminisme

Deixa un comentari