Les agendes del tinent Blasi (1939-1942) │ Apunt del Memorial Democràtic

Les agendes del Tinent Blasi (1939-1942) permeten reconstruir els darrers dies de l’operació d’evacuació a França del patrimoni artístic concentrat als dipòsits de la mina Canta (la Vajol), el mas Perxés (Agullana) i el mas Descals (Darnius) i amenaçats per l’avenç de la Guerra. Alexandre Blasi va comandar el moviment de camions i, per això, va ser testimoni d’excepció d’aquest episodi clau en la salvaguarda del patrimoni de la República. Blasi continua escrivint els seus dietaris durant els més de tres anys que passa a França. La por, l’enyorança, l’angoixa i la lluita per la supervivència, però també l’esperança, l’amistat, la solidaritat teixida entre els exiliats són minuciosament descrits a les agendes que composen aquest corpus fins ara inèdit i que fou llegat per la família Blasi al Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera) l’any 2017.

Nota biogràfica

Alexandre Blasi Boher (Alentorn, Artesa de Segre, 1910 – Barcelona, 1989) fou tinent del Cos de Carrabiners durant la Guerra Civil. Entre l’1 i el 9 de febrer de 1939, a les ordres del Govern de la República espanyola, dirigí els combois que van traslladar una part del patrimoni artístic de la República i de la Generalitat a França. El 9 de febrer de 1939 passa a França pel coll de Lli i les Illes emprenent el camí de l’exili, que el durà a Perpinyà i Saint-Chamas (Provença-Alps-Costa Blava). El 1942 torna a Catalunya per establir-se a Barcelona. La seva experiència de la guerra i l’exili va quedar registrada en les agendes que aquí presentem.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Memòries

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari