Dialogar con terroristas: cómo acabar con los conflictos armados │Apunt de l’Institut Català Internacional per la Pau

Jonathan Powell, com a cap de gabinet de Tony Blair, va ser el principal negociador del primer ministre a Irlanda del Nord. En aquesta funció, va jugar un paper clau en la negociació i, posteriorment, en la consecució de l’Acord de Divendres Sant.

El llibre es basa en les seves àmplies experiències de resolució de conflictes per tal d’argumentar que el terrorisme quasi sempre acaba en negociació i que moltes vides i diners públics es perden per no reconèixer la necessitat de parlar amb els terroristes en les primeres etapes dels conflictes. Il·lustra els seus arguments amb una sèrie d’exemples de Sud-àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Orient Mitjà però, sobretot, amb dades mai no explicades sobre les recents negociacions entre ETA i el govern espanyol.

Powell, amb el seu peculiar estil planer, ha escrit un llibre plaent sobre un tema horrorós, que no només abasta grups terroristes, sinó també insurgents i milícies no estatals que utilitzen el terror contra civils. El seu estudi conclou que el terrorisme gairebé mai no és derrotat només amb accions militars o policíaques, sinó que requereix un període de negociació.

Quan el llibre va ser publicat, va provocar diverses reaccions diplomàtiques. El nivell de detalls sobre les negociacions posa llum a tot un conjunt d’eines i activitats extraoficials que són difícilment digeribles per segons quines posicions. Es va acusar el Regne Unit de mantenir una relació massa acollidora amb els Germans Musulmans i altres grups islamistes radicals, per exemple.

Powell afirma que malgastem molt de temps considerant els terroristes com a irreconciliables i traçant línies vermelles abans de decidir-nos a dialogar.

A diferència d’altres llibres de la col·lecció “Paz y Seguridad”, no estem davant d’un manual acadèmic, sinó d’una obra interessant des del punt de vista dels negociadors polítics, però també per al públic en general, per saber què es cuina més enllà de les versions oficials dels comunicats i les notícies de premsa.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Paz y Seguridad

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Leave a Reply