El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona. 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants │Apunt del Museu d’Arqueologia de Catalunya

A través de les pàgines del catàleg de l’exposició “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”, es pot fer un recorregut per la trajectòria del Museu des dels seus inicis, l’any 1845, fins a l’actualitat.

La portada del catàleg és una declaració d’intencions: mostra l’ara de Mas Castellar de Pontós, i realça la importància de les peces de la col·lecció pel seu valor simbòlic i històric. Al catàleg, hi ha vivències i memòries diverses dels professionals que han associat la seva trajectòria al Museu. Però també recull l’experiència de gironins i gironines que han gaudit i valorat el patrimoni cultural de la seva ciutat, com a símbol de la seva pròpia identitat. Els autors dels articles recollits en aquesta part del catàleg són: Josep M. Llorens, Aurora Martín, Rafel Nadal, Joan Roca, Pep Admetlla, Rosa M. Gil Tort, Guillem Terribas Roca, Jordi Falgàs, Jordi Pons i Busquet, Carme Sais Gruart, Ramon Buxó, Carme Clusellas, Narcís Soler i Sílvia Planas.

A continuació, es poden trobar diverses peces que són petits tresors molt apreciats al Museu, especialment escollits per a l’ocasió, com ara: la rosassa i la pica baptismal de Sant Pere de Galligants, el mosaic de Teseu i Ariadna, el sarcòfag de les estacions amb clipeus, l’asc d’Aquelous, un arpó magdalenià, una destral de pedra polida, el càlat ibèric de Mas Castellar de Pontós, un pic del Montgrí i la botzina de senyals de Culip IV. Aquestes peces destacades són comentades per arqueòlegs i museòlegs prestigiosos com: Eudald Carbonell, Josep Manuel Rueda Torres, Josep Tarrús Galter, Narcís Soler, Xavier Nieto, Enriqueta Pons, Joaquim Nadal i Farreras, Joan Piña, Marta Santos, Josep M. Nolla, Gabriel del Prado i Gerardo Boto Varela.

Tota l’obra és un magnífic repàs gràfic i de testimonis d’especialistes que narren la història del Museu des de la seva fundació fins als nostres dies. Es fa valer la tasca patrimonial duta a terme gairebé durant els dos-cents anys de la institució i es destaca la importància de Sant Pere de Galligants com a referent del patrimoni cultural de Girona.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari