
Amb motiu del centenari del naixement del pintor Maties Palau Ferré, el Museu d’Art de Girona s’ha sumat a la commemoració de l’Any Palau Ferré amb l’exposició “Palau Ferré d’un sol traç” i amb la publicació d’aquest opuscle que acompanya l’exposició.
Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) va ser pintor, escultor i ceramista. De jove va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona. El 1956 va celebrar la seva primera exposició individual a la Sala Gaspar, a Barcelona, i el 1957 es va desplaçar a Madrid i va exposar la seva primera obra en una mostra a l’Ateneo de Madrid. Aquell mateix any va rebre la primera beca concedida pel Govern francès per anar a formar-se a París. Allà va participar de forma activa en diferents exposicions al Grand Palais, la Galeria Tedesco o el Salon de Nice, entre d’altres. Va ser a París on va començar a crear escultures. Un temps després va tornar a Catalunya i es va instal·lar a Montblanc, la seva vila natal, des d’on va impulsar diversos projectes arreu de Catalunya.
El punt de partida de l’exposició i també d’aquest opuscle el trobem a l’obra Unitat, una obra de 1977 feta amb tinta xinesa que l’artista va donar al diari Avui, en el marc d’una campanya per a promoure els artistes catalans. Aquest fons d’art del diari Avui va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya i posteriorment dipositat al Museu d’Art de Girona el 2011. L’obra Unitat és un exemple de com els dibuixos de Palau Ferré es van simplificant, esdevenen cada vegada més sintètics i evolucionen cap als dibuixos d’un sol traç –negre o de color- sobre fons blanc i realitzats sense aixecar l’estri del suport.
El corpus de l’opuscle l’integren diversos articles de Francesc Marco-Palau, comissari de l’exposició del Museu d’Art de Girona i també de l’Any Palau Ferré, en el qual l’historiador i especialista en l’artista montblanquí en desgrana la biografia i trajectòria artística. La publicació compta amb una presentació de Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona, i amb una catalogació de totes les obres exposades, d’entre les quals trobem olis, dibuixos i cartells.
Palau Ferré va ser un artista compromès amb la societat, amb els valors de la pau, la llibertat, la solidaritat i la defensa dels drets humans. Va col·laborar amb diverses ONG, sobretot a les dècades dels anys vuitanta i noranta. És autor, entre d’altres, del cartell per a Amnistia Internacional del 1982 i del cartell per a la Federació Catalana de Voluntariat Social del 1987, uns cartells realitzats d’un sol traç i que clouen l’exposició del Museu d’Art de Girona.
Aurèlia Carbonell i Puertas
Coordinadora de l’exposició
Fitxa de compra a la Llibreria en línia
Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya