Museu del Ferrocarril a Móra la Nova │ Apunt del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova ocupa diversos edificis de l’antic complex ferroviari i d’altres de nova construcció. L’objectiu del Museu és difondre la cultura ferroviària i donar a conèixer la història de Móra la Nova com un enclavament ferroviari d’importància estratègica en ser l’estació de relleu de la línia de trens directes entre Barcelona i Madrid. A l’andana principal de l’estació, es troba el punt d’acollida de visitants; la primera planta ens endinsa a la història de l’estació i, des de la planta superior, es gaudeix d’unes vistes excepcionals al conjunt de les instal·lacions i al mecanisme de l’enclavament des d’on es controlaven els moviments de les locomotores i els vagons. També es veu el pont giratori que permet a les locomotores realitzar maniobres d’inversió de la marxa, així com un taller original dedicat al manteniment de dues locomotores utilitzades per a les activitats del Museu.

L’estació de Móra la Nova va tenir una gran importància tant tècnica com històrica i social, però no va ser capaç de progressar fet que la va portar a la decadència. La seva preservació i valorització es deu a la intuïció i la dedicació d’un grup d’aficionats al ferrocarril que l’any 2001 van crear l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) amb l’objectiu de recuperar part de les instal·lacions de l’estació i convertir-les en un centre visitable.

Actualment, formen part del patrimoni rodant del Museu la locomotora MZA 606, una petita locomotora de 1885 anomenada Cuco cedida pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i la locomotora Mikado, fabricada a València el 1957. La veritable icona de la col·lecció és la locomotora de vapor Bonita, construïda per la Maquinista Terrestre i Marítima a Barcelona el 1951 i és l’únic exemplar que se’n conserva actualment. Al Museu es conserven altres locomotores dièsel i elèctrica, un cotxe de viatgers i un vagó de mercaderies de Renfe.

Les guies dels museus del MNACTEC donen a conèixer el procés d’industrialització a Catalunya a través dels diferents museus que componen el Sistema Territorial del MNACTEC que, situats a diversos indrets de la geografia catalana, constitueixen el nostre patrimoni industrial.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari