“Postectura. La construcció del demà” │ Apunt de Bernat Puigdollers

L’any 1950 es va inaugurar a les Galeries Laietanes de Barcelona la primera i única exposició del grup Postectura, un col·lectiu format per sis pintors i sis escultors: Esther Boix, Joaquim Datsira, Ricard Creus, Josep Martí Sabé, Francesc Torres Monsó i Josep M. Subirachs. Encara que tots havien mostrat la seva obra en certàmens col·lectius com el Saló d’Octubre, l’exposició de Postectura. La construcció del demà marca un abans i un després en les seves trajectòries.

Per a molts d’aquests artistes és la primera mostra de la seva obra i representa una presa de consciència i l’afirmació d’una trajectòria artística incipient. Tots aquests esdeveniments els duen a convertir-se en figures destacades de les segones avantguardes catalanes.

El catàleg recull el conjunt d’obres exposades a la mostra “Postectura. La construcció del demà”, duta a terme al Museu d’Art de Girona i aprofundeix en el procés de gènesi del grup i en el context cultural i artístic que el va fer possible. A través dels diversos capítols temàtics del catàleg, el lector pot recórrer els orígens artístics dels membres del grup: el taller de l’escultor Enric Monjo i l’Escola Llotja de Barcelona, la trajectòria d’altres grups paral·lels com els Betepocs i el Grup Flamma i, evidentment, la seva participació en l’exposició a les Galeries Laietanes.

També es remarca l’abast que van tenir les trajectòries dels membres de Postectura després de la dissolució del grup. Alguns dels seus membres es van convertir, amb el temps, en figures destacades del panorama artístic català d’avantguarda. Per aquest motiu, les obres dutes a terme durant els anys que va durar Postectura són imprescindibles per comprendre la seva producció posterior.

Aquest catàleg és una bona oportunitat per conèixer una de les etapes menys conegudes i estudiades de figures tan destacades com Josep M. Subirachs, Esther Boix o Francesc Torres Monsó. També serveix per descobrir les trajectòries, no sempre prou valorades ni conegudes, de Josep Martí Sabé, Joaquim Datsira o Ricard Creus, de qui es coneix només la seva tasca com a escriptor.

L’exposició i el seu catàleg contextualitzen i reivindiquen una iniciativa que, malgrat ser efímera, deixà una empremta inesborrable en la història de l’art català. Alhora reivindica tota una generació d’artistes que es va esforçar per renovar l’ambient encarcarat i hostil dels anys del franquisme.

Una oportunitat única per conèixer l’ambient i l’esperit artístics dels anys de la postguerra que sovint han quedat amagats darrere opcions artístiques més trencadores.

Bernat Puigdollers
Historiador de l’art i comissari de l’exposició “Postectura. La construcció del demà”

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari