Revista d’Etnologia de Catalunya núm. 46 │Apunt de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

Aquest nou volum (46) de la Revista d’Etnologia de Catalunya, editada per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals (DGPAAC) del Departament de Cultura, compta amb un dossier central que porta per títol “Cap a una antropologia de la Covid-19”. Sota la coordinació de les antropòlogues Alejandra Canals i Mireia Guil, ambdues vinculades a la Universitat de Barcelona, hi trobareu un ampli conjunt d’articles que aborden l’impacte social i cultural que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut en pràcticament tots els àmbits de la nostra societat: la crisi sanitària i sobre el sistema de salut, els efectes en les relacions laborals i de gènere, en el món de les cures, en el turisme i la mobilitat, en l’alimentació, en el camp de la cultura, el patrimoni i els museus, etc. El dossier, doncs, planteja des de l’antropologia i les ciències socials en general una reflexió aprofundida sobre els efectes i les dinàmiques socials i culturals desencadenades per la irrupció d’una pandèmia d’abast global com ha estat la Covid-19.

A més, la revista inclou també els apartats “Miscel·lània” i “Recerques etnològiques” que apleguen un conjunt de sis articles d’enfocaments i temàtiques variades, i que ens presenten treballs d’investigació de diferents realitats socials actuals vinculades amb els impactes del turisme a la ciutat de Mallorca, la tradició artesanal catalana a partir d’un estudi de cas, la celebració del Dimarts Sant a El Cerro del Águila (Sevilla), l’agroecologia i la sobirania alimentària a partir de l’experiència en un poble de la comarca de la Segarra, un treball etnogràfic sobre els cantirers de Miravet i un estudi sobre les tensions tradició-modernitat expressades en el món del pessebrisme.

El contingut de la revista es completa amb els articles que componen l’apartat “Crònica”, amb un conjunt de textos que exposen les celebracions dutes a terme per part de la DGPAAC al llarg del 2021: Joan Tomàs, Manuel Cubeles i Joan Manén. També s’hi inclouen algunes ressenyes bibliogràfiques i un parell de cròniques sobre el II Congrés de la jota als territoris de parla catalana i la jornada de formació que portà per títol Gegantes i diablesses: trencant estereotips sexistes en la cultura popular.

La revista es clou amb un article d’homenatge i record a la Martine Segalen, una antropòloga francesa de referència dins de la disciplina que malauradament va traspassar el 2021.

Revista d’etnologia de Catalunya núm. 46 (pdf)

Deixa un comentari