“Homenatge a Lluís Companys. Poemes dedicats…”, │Apunt de Raimon Alamany

Al 1990, la Generalitat va publicar el llibre Homenatge a Lluís Companys. Poemes dedicats al president màrtir 1940-1990, un recull de poemes a cura de Joan Colomines. Avui, però, no parlarem del llibre, en aquest cas un llibre exhaurit, sinó del que hem trobat dins de la carpeta del seu expedient.

Algú, en comprar o saber que havíem publicat aquest llibre, es va sentir empès a enviar-nos un escrit amb una fotografia.

A l’escrit, s’hi explica un acte d’homenatge al president Lluís Companys de l’octubre de 1942, en plena dictadura, quan només feia dos anys que havia estat afusellat: el 15 d’octubre d’aquell any, uns nois es van posar a discutir de futbol al Cementiri Nou de Barcelona, a Montjuïc, prop d’un nínxol vigilat per dos policies: era el nínxol 7182 on hi havia enterrat el president Companys. La discussió va degenerar en una baralla i, en sentir-ho, els policies van anar a separar-los.

En retornar al nínxol els policies es van trobar que algú li havia retut un homenatge, amb una corona de flors i un rètol (“al nostre inolvidapble President Lluis Companys. Q.P.D.”). Tot (la discussió, la baralla…) havia estat organitzat amb aquest objectiu. I en van fer una foto perquè en quedés constància.

Fotografia del nínxol del president Companys després de l’homenatge, l’octubre de 1942.

De fet, a l’escrit rebut hi ha dos textos: el relat dels fets sense signar i l’aclariment posterior de Salvador Grau-Móra (exdirectiu del FC Barcelona) sobre com l’escrit i la fotografia li havien arribat.

Per ell sabem que Vicenç Munné i Fité (director del DOGC durant la II República) és la persona que descriu què va passar i li confia la fotografia. De fet, s’hi expliquen més coses: la fotografia va ser amagada dins d’un llibre i, tot i buscar-la, no es va trobar fins a mitjan dels anys setanta…

Escrit rebut l’octubre de 1990 amb l’explicació dels fets. Transcripció de l’escrit

A Internet es troben poques referències d’aquest fet:

  • Pere Bosch l’esmenta a “Un crim d’estat impune” (El Punt-Avui, 23.11.2017), on escriu: “El 15 d’octubre de 1942, dos anys després del seu afusellament, van aparèixer flors a la tomba de Companys que, durant dècades, es va mantenir com un nínxol anònim.”
  • Martí Rom transcriu una versió de Francesc Rom Serra més llarga a “15 d’octubre de 1941: un singular partit de futbol” (Ressò Mont-rogenc, 1.3.2018).

La principal diferència, entre aquesta darrera versió i la rebuda de Vicenç Munné, és que Francesc Rom la situa un any abans, al 1941. Així, les diferències entre ambdues versions són:

 V. MunnéF. Rom
Data15.10.194215.10.1941
Participants4 que discuteixen + 3 per a l’ofrena i fotografia7 o 8 que juguen a futbol
AfiliacióTreballadors del Poble-secMembres del Front Nacional de Catalunya
Núm. de nínxol7.1827.778
OfrenaUna corona de florsRams de flors i roses vermelles, corones amb cintes amb els colors de la bandera republicana i la senyera amb el nom de Lleida, Girona, Tarragona, etc.

Certament, a la fotografia s’observa només una corona i un rètol. D’altra banda, Munné situa els fets un diumenge, però el 15 d’octubre de 1942 queia en dijous.

Avui, 15 d’octubre de 2022, fa 82 anys de l’execució del president Lluís Companys i 80 anys d’aquest homenatge que, no sense risc, se li va retre.

Raimon Alamany i Sesé
Subdirector general de Publicacions
Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions

Publicacions sobre Lluís Companys a la Llibreria en línia de la Generalitat

Deixa un comentari