Sobirania i autogovern. Dret natural i propietat en el pensament polític del segle XVII │ Apunt de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern

El nou volum de la col·lecció “Clàssics del Federalisme”, que edita l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, consisteix en una selecció d’obres de John Locke, Hugo Grotius i Samuel von Pufendorf, sota el títol Sobirania i autogovern. Dret natural i propietat en el pensament polític del segle XVII. L’edició és a cura d’Adriana Luna-Fabritius, que signa també l’estudi introductori.

En els textos que s’hi recullen es poden observar els orígens del pensament polític actual, en el procés d’abandonament de la tradició escolàstica medieval i la incorporació de les noves tendències filosòfiques, això és, tant de l’empirisme com del racionalisme.

El volum inclou el clàssic Assaig sobre el govern civil, de John Locke, on es comencen a manifestar-se els trets del concepte modern de llibertat, que es vincula amb la tradició contractualista emergent, mitjançant la qual es limita l’exercici del poder polític, que es fa reposar en el consentiment dels governats, i es protegeix la seva propietat i la seva llibertat. A partir d’una visió política centrada en l’individu, l’obra representa una fita en el progressiu abandonament de les visions comunitaristes pròpies de la tradició política medieval.

La llibertat dels mars, d’Hugo Grotius, constitueix, per la seva banda, el moment fundacional del nou dret internacional, que es començarà a desplegar a partir del Tractat de Westfàlia, del 1648. Grotius expressa molt bé la nova concepció de les relacions entre els pobles, a partir de la presa en consideració de la posició jurídica dels estats emergents, advocant, en uns termes que l’aproximen a Locke, pel lliure comerç. Ambdós autors apunten cap a una modernització liberal per contraposició a la modernització estatalista pròpia de la monarquia absoluta, posant les bases dels sistemes demoliberals contemporanis. Així mateix, la contribució de Pufendorf, centrada en la construcció i fonament de l’estat connecta amb aquesta perspectiva liberal, que, en última instància, serà la base sobre la que reposarà la tradició federal, a partir de la seva recepció en la Constitució dels Estats Units d’Amèrica el 1787.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció “Clàssics del Federalisme”

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari