Naufragis, història submergida │ Apunt del Museu d’Arqueologia de Catalunya

La voluntat de l’ésser humà de baixar a les profunditats ha estat constant al llarg de la història. Bé per rescatar tresors, literalment, o, metafòricament, per rescatar-ne la memòria. Naufragis. Història submergida, tant el catàleg com l’exposició, són un testimoni d’aquests descensos. Veuen la llum, coincidint amb els trenta anys de la creació del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), tres dècades durant les quals s’han documentat i “excavat” 855 enclaus.

Aquests jaciments no es troben només al mar sinó també en aigües interiors, en llacs, rius i en nivells freàtics. Les mostres que se n’extreuen, a més, tenen la peculiaritat de conservar excepcionalment bé les restes de matèria orgànica, una font clau d’informació. Durant les prop de 300 pàgines del llibre es comença posant en context aquesta disciplina per després fer un recorregut en detall, amb textos en català, castellà i anglès i amb fotografies a color, per les troballes més destacables que han fet els investigadors del CASC durant aquests trenta anys.

La primera recuperació de material enfonsat a Catalunya es remunta al 1654. Dos galions amb lingots d’or, diners i pedres precioses havien naufragat a cap de Creus i es va encarregar la construcció d’una campana de fusta – la ‘campana de Cadaqués’ – per proveir d’oxigen als bussos que havien de recuperar els béns. Cobraven la quantitat de monedes que poguessin posar-se a la boca al final de la jornada. De la motivació arqueològica, en canvi, no n’hi ha constància a Catalunya fins al 1894, quan al Port de la Selva es van contractar bussos coralers per recuperar unes àmfores del segle I aC.

L’arqueologia submarina, però, no es va consolidar fins a finals del segle XX. S’estima que el 90% dels jaciments catalans han patit algun tipus d’espoli. L’objectiu de Naufragis és, justament, posar de manifest la importància d’aquesta disciplina i de les persones que l’han feta possible.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari