Catàleg de publicacions de la Generalitat de Catalunya 1931-1939 │ Apunt de Raimon Alamany

La Generalitat de Catalunya ha catalogat i digitalitza​​​t bona part de les més de 700 publicacions que va editar de l’abril de 1931 al gener de 1939. En menys vuit anys, la Generalitat va desplegar una intensa activitat editorial, entre llibres, opuscles, publicacions periòdiques i cartells. A les publicacions ara digitalitzades, hi ha estudis jurídics o sobre ordenació territorial, publicacions d’ensenyament, manuals tècnics, i també memòries d’actuació, llibres infantils, de música, teatre, etc.

Així, hi trobem, per exemple, des del Projecte de l’Estatut de Catalunya de 1931 i diverses publicacions sobre la Llei de contractes de conreu o la divisió territorial de Catalunya, fins als volums Poesia de guerraEl tractament de les fractures de guerra del Josep Trueta, ambdós de 1938, o la sèrie de llibres infantils on es van publicar, entre altres títols, El més petit de tots de Lola Anglada i El Senyor Pèsol i altres plantes de Salvador Perarnau amb il·lustracions de Joan G. Junceda.

Pel que fa a les publicacions periòdiques, hi trobem molts annals i memòries d’organismes i institucions al costat, per exemple, de les excel·lents Revista de Psicologia i Pedagogia o Nova Iberia, editada en plena Guerra Civil.

Mentre que les matèries de les publicacions són les pròpies d’un govern (administració, salut, transport, agricultura, sanitat, cultura, treball, etc.), també hi ha una gran varietat d’autors i autores, que avui són reconeguts per les seves aportacions a la cultura i la ciència, com els ja citats Josep Trueta i Lola Anglada, o com ara Pau Vila, Josep Carner, Pere Bosch i Gimpera, els germans Rubió i Tudurí, Anna Murià, Rafael Tasis, entre molts altres.

Tota aquesta producció editorial no era consultable fàcilment. Ara, s’ha digitalitzat amb la doble finalitat d’obrir-la a la consulta per Internet i per preservar-la, a més de difondre-la. El juliol passat, se’n va publicar un dataset del catàleg al portal Dades Obertes i ara s’ha creat una pàgina web amb un cercador que permet buscar les publicacions per títol, autor/a, any, matèria, idioma o departament.

Cercador de publicacions de la Generalitat 1931-1939

Aquest projecte ha estat dut a terme per un grup de treball liderat per l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (Departament de la Presidència), amb la participació de la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional (Departament de Cultura) i el Memorial Democràtic i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (Departament de Justícia, Drets i Memòria).

Raimon Alamany
Subdirector general de Publicacions
Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions

Deixa un comentari