Joan Triadú: triar amb criteri. 75 articles de crítica literària (1946-2010) │Apunt del Departament de Cultura

Arran del centenari del naixement, el 30 de juliol de 1921, del pedagog, crític, activista cultural i traductor Joan Triadú es publica aquest llibre que aplega una antologia de textos de crítica literària publicats en diaris i revistes al llarg de més de seixanta anys.

Els curadors de l’edició —Susanna Àlvarez i Rodolés, col·laboradora directa de Joan Triadú durant els últims anys de la seva vida, i Joan Josep Isern, crític literari i comissari de l’Any Joan Triadú— han escrit un text de presentació del qual extraiem els següents fragments:

“El llibre que el lector té ara a les mans aplega una selecció de setanta-cinc articles de crítica literària escrits per Joan Triadú al llarg de la seva vida i publicats en els mitjans de premsa on col·laborava habitualment. Són, doncs, textos d’immediatesa, que no s’han plantejat amb la lentitud i la distància temporal pròpia de les publicacions d’àmbit acadèmic però que, precisament per això, tenen un impacte més directe i un abast més ampli, amb el qual Triadú se sentia confortable. La tria es podia haver fet de moltes maneres, però als responsables d’aquesta edició ens ha semblat que el sistema més adient era destacar articles dedicats a autors i a títols importants de la literatura universal, entre els quals, com no podia ser altrament, s’inclouen obres catalanes. (…)

En la selecció d’articles que hem preparat es pot veure, per exemple, el seu vessant humanista (Graham Greene, Primo Levi); el valor preeminent que dona a la poesia per damunt dels altres gèneres i, sobretot, el paper de Carles Riba com a referència constant (W.H. Auden, Gabriel Ferrater, J. V. Foix); la supeditació dels aspectes més personals del seu pensament a la justa valoració de l’obra literària encara que s’allunyi de la seva manera de pensar (Colette); l’aposta per autors de qualitat encara que siguin poc o gens coneguts (Joan Garrabou); l’interès pels més joves (Toni Sala, Màrius Serra); la valoració de la relectura, tant de llibres concrets (Thomas Mann) com d’algunes obres completes (Baltasar Porcel), o la reivindicació de les veus poderoses i singulars pròpies del nostre sistema literari (Joan F. Mira, Josep M. de Sagarra).”

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari