ETA: el desenlace │ Apunt de l’Institut Català Internacional per la Pau

El 20 d’octubre del 2011, ETA va declarar la fi definitiva de l’activitat armada. Ho va fer d’acord amb una sèrie seqüenciada d’accions acordades en secret amb el Govern espanyol. Els esforços per “derrotar el terrorisme” d’ETA o “resoldre el conflicte basc”, segons les diferents interpretacions, es van demorar més de cinc dècades.

Escrit per l’experta en resolució de conflictes Teresa Whitfield i publicat per primera vegada en anglès el 2014, el llibre ETA: el desenlace presenta un relat detallat del llarg camí fins a la declaració del final definitiu de l’activitat armada de l’organització terrorista basca.

La nova edició en castellà inclou una revisió actualitzada del procés fins als nostres dies escrita per l’autora després d’una visita de treball al País Basc el setembre de 2022. Al volum també s’hi ha inclòs una cronologia i un glossari de persones i organitzacions actualitzat.

Al llarg del llibre aprofundeix en la violència que ETA va perpetrar durant dècades, així com en els diversos esforços realitzats per posar fi al conflicte a través de la negociació política i l’aplicació de la llei. L’autora també examina el paper de diversos actors internacionals en l’intent de portar la pau a la regió. El llibre posa un èmfasi especial en les implicacions polítiques i legals del conflicte. Whitfield argumenta que algunes accions del govern espanyol a la seva llarga campanya contra ETA van contribuir a la seva longevitat. En darrer terme, va ser una combinació dels esforços antiterroristes perseguits per les forces de seguretat d’Espanya i França, la forta oposició a la violència d’ETA per part de la societat basca, i un procés de pau inusual i nou que va portar a la declaració final de desarmament de l’organització.

“Hi ha molts excel·lents llibres publicats sobre diferents facetes de la història basca contemporània i d’ETA, inclosos els d’alguns dels protagonistes involucrats en els esforços per la pau que aborda el meu llibre. No obstant això, l’objectiu de la meva obra era força específic. Vaig tractar de combinar una investigació rigorosa, inclòs un grau d’accés a una àmplia gamma d’actors polítics i d’un altre tipus que potser em va ser més fàcil en ser una forastera amb una perspectiva informada per molts anys de treball en situacions de terrorisme i conflicte armat en altres contextos”, comenta Whitfield sobre el llibre.

Per a la versió en espanyol publicada per l’ICIP, l’autora ha revisat, matisat i corregit alguns aspectes del manuscrit original. “Després de diversos anys allunyada dels temes bascos i del llibre, va ser un plaer tornar al tema. Tot i que calia corregir aspectes en el manuscrit, em va complaure descobrir que la meva anàlisi general s’havia mantingut. Dit això, els anys intermedis van veure esdeveniments significatius i molt positius. El 2014, quan es va publicar la primera versió, ETA havia declarat el final de la violència feia tres anys. Tot i així, el procés per abordar les ‘conseqüències del conflicte’ (incloses les qüestions relacionades amb els presos) i avançar cap al seu desarmament i dissolució va quedar molt estancat. Havia considerat que tots dos es prendrien cert temps, com va ser el cas. Ha estat gratificant poder incloure un pròleg que abordi no només el complex procés de desarmament (assolit l’abril del 2017) i dissolució (maig del 2018) d’ETA, sinó també les múltiples iniciatives que hi han contribuït i estan contribuint a la difícil, i moltes vegades dolorosa, qüestió de la memòria i del passat en el context basc”, afegeix.

El llibre forma part de la col·lecció ‘Paz y Seguridad’ de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). El text ha estat traduït per Andrés Krakenberger, activista pels drets humans.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari