Arqueologia a Montsant │ Apunt de Montserrat Solà Rivera

Arqueologia a Montsant. De les darreres poblacions caçadores recol·lectores als inicis de l’agricultura és el títol del darrer quadern que s’ha editat des del Parc Natural de la Serra de Montsant. Aquesta publicació continua la col·lecció de textos engegada pel parc sobre el patrimoni cultural de l’espai natural, on, a través d’una presentació clara i sintètica i amb el suport d’una abundant documentació gràfica, es fa un breu però complet repàs a la història de les investigacions prehistòriques a Montsant. També es presenten les troballes més rellevants, entre les quals destacarien evidències artístiques de primer ordre en els orígens de la humanitat, així com es constata tot el procés de neolització en aquest punt del territori, fet que situa el riu de Montsant com un lloc imprescindible i únic per a la comprensió d’aquest període.

L’opuscle s’acompanya de dues il·lustracions que reconstrueixen la vida quotidiana durant la prehistòria a Montsant, de gran rigor històric i alhora de gran bellesa plàstica, inspirades en els resultats obtinguts de l’excavació i recerca a dos dels jaciments més importants de Montsant: l’Hort de la Boquera (Margalef), pel que fa a les ocupacions paleolítiques, i les Coves del Fem (Ulldemolins), pel que fa a la vida durant el neolític. Destaca especialment a la part final del llibre un glossari detallat, a més d’un mapa amb els principals jaciments arqueològics del Parc.

L’edició d’aquest treball és fruit de la col·laboració justament dels dos equips de recerca que estan treballant en els dos jaciments citats i que estan situats a l’interior del parc natural, els quals s’excaven periòdicament. D’una banda, vinculat a les Coves del Fem hi ha arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. De l’altra, a l’Hort de la Boquera hi excava l’equip del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona.

La publicació també ha comptat amb el suport del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, especialment, dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona.

Montserrat Solà Rivera
Parc Natural de Montsant
Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari