
Amb la mostra Costa Brava. La descoberta del paradís, 1870-1936, el Museu d’Art de Girona, en col·laboració amb el Museu de l’Empordà de Figueres, ha encetat una trilogia d’exposicions dedicades a la costa nord del litoral català i a la seva relació amb el món de l’art i els artistes.
La primera d’aquestes exposicions tracta de la participació dels artistes en la creació de la idea de la Costa Brava, en el seu “bateig ideològic” –en paraules de la comissària, Mariona Seguranyes– a principis de segle XX. L’arribada de pintors catalans, i també europeus, i la consolidació de moltes poblacions com a centres de creació i de trobada d’artistes, evoquen una època d’auge cultural i de creixença d’aquell anomenat “paradís blau”… època truncada per l’esclat de la Guerra Civil espanyola.
Les dues exposicions que completaran la trilogia es fixaran en l’evolució posterior de la Costa Brava: primer, en la seva destrucció, en plena època franquista, colonitzada pel boom immobiliari i pel turisme de masses; després, en els esforços per la seva salvaguarda, una vegada passada la foscor de la dictadura. Tot plegat, sempre posant la visió, el caràcter i l’activa presència dels artistes al centre de la mirada expositiva.
El catàleg, que presentem aquí, de la primera de les tres exposicions, Costa Brava, la descoberta del paradís, 1870-1936, ofereix una àmplia reflexió sobre la incidència de l’art i de la mirada dels artistes en la definició mateixa de la Costa Brava, en la descoberta i popularització d’aquell paradís. Les seves pàgines reprodueixen amb gran vivesa l’ampli repertori d’obres que es poden veure en les dues seus de l’exposició, la del Museu d’Art de Girona (que duu com a subtítol De Blanes al Cap de Creus, identitat d’un paisatge) i la del Museu de l’Empordà, dedicada al nucli artístic de Cadaqués (Quan Cadaqués era una festa).
Els continguts del catàleg inclouen, a més, un detallat estudi de la comissària Mariona Seguranyes, que repassa amb rigor i profunditat els esdeveniments, els indrets i els personatges que van convertir la Costa Brava en un espai artístic de primera magnitud durant el primer terç del segle XX. La mateixa Seguranyes signa també una aproximació monogràfica a la vida artística de Cadaqués, mentre que un tercer estudi, escrit per les reconegudes especialistes Glòria Bosch i Susanna Portell, és dedicat a la vila de Tossa de Mar, la “babel de les arts” segons la definia el crític Rafael Benet, l’any 1934.
Joan Duran-Porta
Responsable de Publicacions del Museu d’Art de Girona
Coordinador tècnic del catàleg
Fitxa de compra a la Llibreria en línia
Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya