Periscopi. Art i Natura │ Apunt de Sònia M. i Ángela Peinado

L’art no és només el resultat, sinó tot un procés creatiu que transita des de la gesta de la idea inicial fins a la peça final. El procés creatiu és un ésser viu.

Sota aquesta premissa, impulsats per la comunitat de pràctiques (CoP) de tallers artístics del programa Compartim de gestió del coneixement del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, el col·lectiu de tècnics i tècniques artístiques de centres penitenciaris de Catalunya vam iniciar el projecte d’Art a la Natura el 2022. Un projecte on cobra protagonisme el diàleg i la reflexió al voltant de l’art i la natura tant dins com a fora de la presó.

La natura com a medi, el paisatge i els processos creatius s’uneixen en un fet artístic, una obra final efímera en la qual tot el que l’ha fet possible és tan important com el resultat final.

Per tal d’aprofitar tota la riquesa cultural i educativa que ens oferia aquest corrent artístic, vam poder gaudir de l’acompanyament i l’expertesa de persones i entitats externes que ens van oferir noves eines i enfocaments per tal d’intervenir el medi sense malmetre’l. Arnaud Cayla (Recycollage), Quim Moya i la Fundació SETBA, així com expertes com Heike Freire (pedagogia verda), les experiències de Land Art amb Sònia Morales o el taller d’impressions vegetals Ecoprint amb Sònia M. van ser alguns dels exemples d’acompanyament pedagògic i artístic de tot aquest projecte anual.

Periscopi, una publicació que reuneix diferents experiències artístiques nascudes dins dels murs de les presons, recull en aquesta segona edició tota l’experiència dels tallers artístics al voltant l’art i natura. Amb articles, reculls fotogràfics, il·lustracions i reflexions de les persones privades de llibertat i els professionals que han participat del projecte, el segon número de Periscopi ens endinsa en l’experiència del procés creatiu de més d’un centenar d’alumnes dels tallers artístics dels centres penitenciaris de Catalunya. Un document que ens convida a conèixer la seva aposta de treballar i explorar els beneficis que ens proporcionen aquestes dues forces, la de l’art i la natura, com a agent de canvi personal, social i global.

Tornem a aixecar el periscopi per convidar-vos a veure fins on arriba l’art dins del nostre sistema penitenciari, aquest cop amb la Natura com a principal aliada.

Sònia M. i Ángela Peinado
Editores de Periscopi

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari