Silenciades_Dones artistes sota el franquisme │ Apunt de Lluís Burillo Toledano, Carme Ortiz Valeri i David Serra Navarro

En el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere hi ha dues línies que estan relacionades amb la sensibilització i la formació. En aquest context, des del Servei d’Ordenació dels Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, s’ha encarregat al comitè científic la coordinació d’un projecte editorial en què han participat investigadores i investigadors que desenvolupen la seva tasca docent i de recerca a les escoles superiors artístiques de Catalunya de l’àmbit públic, situades en el marc dels ensenyaments artístics superiors. La finalitat és començar a cobrir un buit historiogràfic: el del paper de les dones artistes que durant la dictadura franquista van lluitar per aconseguir un espai propi d’expressió, fora dels canals oficials i lliures de tuteles i/o mentories masculines.

Aquesta publicació és fruit d’un projecte de recerca de gènere, i recull un conjunt de treballs sobre dones artistes, professionals de la dansa, la música, el disseny i la conservació-restauració, que van treballar de manera silenciada.

Es tracta d’una obra plural, que dona visibilitat de manera rigorosa a les pioneres de la conservació-restauració Ascensión Zamorano Biedma (1908-1987), Montserrat Albiol i Rovira (1922-2011), Montserrat Negre i Queralt (1925-2021), Marisa Sainz de la Maza Lasoli (nascuda el 1930) i Mercè Ferré i Valls (nascuda el 1939); així com a la ballarina, coreògrafa i pedagoga Yvonne Attenelle (1901-1984). A més, a través de l’estudi de la dissenyadora de moda Carmen Mir i Llusada (1903-1986) —que va crear un segell d’alta costura en el període franquista— s’indaga la invisibilitat i la precarietat del treball especialitzat de la figura de la modista, i en la disciplina de la música es ressegueix la figura de la pedagoga Camil·la Lloret i Altafulla (1903-1998). La publicació s’amplia amb l’experiència de dues protagonistes d’aquest període: l’arquitecta i compositora Dra. Anna Bofill Levi i la historiadora de l’art, emèrita de la UAB, Dra. Teresa Camps i Miró, que van néixer en plena postguerra, el 1944, i van desenvolupar la seva activitat professional en el període franquista.

La proposta s’acompanya amb el treball gràfic de la jove il·lustradora Noa Sauer, que ha seguit l’evolució de les diferents recerques i que, amb la seva mirada, ha interpretat les situacions de cada dona o grup de dones estudiat.

Des d’aquest plantejament acadèmic, ens trobem amb una publicació que té la voluntat explícita de mostrar una obra divulgativa per tal que a les escoles i els centres d’educació artística, el professorat i l’alumnat pugui disposar d’un material que els apropi a les dones artistes i les seves trajectòries, i els aporti coneixement del seu entorn immediat.

Lluís Burillo Toledano, Carme Ortiz Valeri i David Serra Navarro
Comitè científic de Silenciades_Dones artistes sota el franquisme

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari