Recerca i immigració VI: convocatòria d’ajuts 2010 l Post de Magda Garcia

La publicació Recerca i Immigració VI recull les ponències presentades en la VII Jornada de Recerca i Immigració, que va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans el 17 d’octubre de 2012, i que la Direcció General per a la Immigració va organitzar en col·laboració amb el Departament d’Economia i Coneixement i amb l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta VII Jornada de Recerca es varen presentar resultats dels estudis duts a terme per set equips d’investigació adscrits, respectivament, a la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, l’Institut d’Infància i Món Urbà i la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquests equips van ser els beneficiaris de la convocatòria d’ajuts a la recerca aplicada i la formació universitària en l’àmbit de la immigració (ARAFI-2010).

Les recerques versen sobre les trajectòries d’èxit dels joves d’origen marroquí a Catalunya i sobre les trajectòries d’èxit de joves que han cursat ensenyament superior o que s’han incorporat al món professional. També s’analitza la integració de la joventut d’origen estranger a Catalunya des de la perspectiva dels joves i dels agents socioeducatius.

D’altra banda, aquestes recerques també aprofundeixen en el paper de les famílies immigrades en la promoció de l’èxit educatiu i analitzen les pràctiques parentals involucrades en processos de resiliència.

El llibre inclou igualment els resultats d’una recerca que ha analitzat una bona pràctica desenvolupada en terres gironines. Es tracta del programa “Teixint cultures”, un programa dirigit a alfabetitzar mares africanes en català i també en la seva llengua materna.

La resiliència i l’èxit educatiu en l’alumnat de procedència estrangera que cursa secundària en centres educatius de Catalunya és l’eix principal d’aquest llibre. Un llibre que també analitza en profunditat les interaccions socials al barri gràcies als resultats d’un estudi de les pràctiques lingüístiques dels joves immigrants i de les seves famílies a Catalunya.

Magda Garcia
Responsable de Publicacions
Direcció General per a la Immigració

Recerca i immigració VI: convocatòria d’ajuts 2010 (versió pdf)

Altres publicacions de la Col·lecció “Ciutadania i Immigració”

Deixa un comentari