Homenatge a Pau Casals (1876-1973) │Apunt de Josep Maria Figueres

A la col·lecció «Catalans Il·lustres», al costat de Pompeu Fabra, Enric Prat de la Riba, Jacint Verdaguer… acaba d’aparèixer un volum dedicat al vendrellenc músic universal, potser el català més conegut al món, com a homenatge en el centenari d’una de les seves realitzacions: l’Orquestra Pau Casals. Aquest volum ofereix una visió farcida de novetats sobre el violoncel·lista universal amb dades sobre la seva bibliografia i la seva vida. El llibre, amb un apartat gràfic remarcable, consta de tres parts: una antologia poètica, una guia bibliogràfica i una cronologia de premis, reconeixements i honors. L’abat de Montserrat, Josep M. Soler, president de la Fundació Pau Casals, prologa l’obra destacant els alt mèrits del músic lloat arreu i, per tant, l’oportunitat de l’edició.

A la primera part de l’obra, hi figura així l’antologia poètica, amb un terç del total de l’espai. S’hi apleguen poemes d’autors coneguts a Catalunya com Josep M. de Sagarra, Ventura Gassol, Marià Manent, Salvador Espriu, Agustí Bartra, Olga Xirinacs, Jaume Vidal i Alcover, Rosa Fabregat, amb altres de Catalunya del Nord, Puerto Rico, Sudamèrica… acostant la paraula més bella, la poesia, a qui tota la vida servà els sons com a objectiu. Els 53 poemes d’una textura ben diversa configuren una singular visió de la personalitat de Casals a través dels sentiments de qui s’emociona amb aportacions com les interpretacions de les Suites de Bach, les audicions d’El Pessebre o el compositor sensible de peces tan emblemàtiques com el Cant dels ocells.

La segona part és una relació de les principals publicacions que s’ocupen de la vida, l’obra, la trajectòria, la interpretació de Casals que són relacionades, fixades i ressenyades, amb reproducció en color de la coberta i que esdevé una eina fonamental per a conèixer la bibliografia de Casals, amb una seixantena de ressenyes que configuren així una eina bàsica per al coneixement de la incidència pública del genial músic. Les ressenyes, a més d’un comentari descriptiu, disposen d’una mostra selecta de text de cada llibre, breu però representativa que l’autor ha triat per tal que el lector pugui ubicar l’obra en qüestió. Finalment, s’aporten la relació dels principals reconeixements que va rebre de governs, ajuntaments, universitats, entitats… amb una voluntat exhaustiva tot i que, amb la incidència d’un músic com Casals, mai és pot garantir aquesta voluntat de plena informació. L’obra es tanca amb un suplement gràfic, amb una selecció de monuments dedicats a l’autor d’El Pessebre.  

Josep Maria Figueres Artigues
Autor

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Catalans Il·lustres

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya 

Deixa un comentari