Especial Sant Jordi 2024 | Apunt de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions

Sant Jordi s’acosta, i amb ell, la màgia dels llibres que omplen els carrers de roses i històries. És un dia per celebrar la cultura, l’amor i la tradició, i aquest any, portem una selecció excepcional de les novetats d’aquest últim any que capturen l’essència i la riquesa de Catalunya en totes les seves formes.

Us convidem a celebrar Sant Jordi amb lectures que us apassionin! Des de l’art fins a la història, passant per biografies increïbles i estudis fascinants sobre dret i política, tenim llibres per a tots els gustos.

1. Un altre art: Informalisme a Catalunya, 1956-1966 – (Joan Gil Gregorio / Conxita Oliver, comissaris de l’exposició)

Catàleg de l’exposició que ha acollit el Museu d’Art de Girona, del 27 d’octubre de 2023 a l’1 d’abril de 2024, sobre el moviment pictòric més rellevant que ha tingut Catalunya en la segona meitat del segle XX: l’informalisme, un art que crida, i crida fort. Al voltant de la data simbòlica de 1957, fita històrica que marca el final de la postguerra espanyola en el panorama polític, econòmic i social, així com en el cultural i artístic, la mostra vol reivindicar l’aportació d’alguns dels artistes informalistes poc reconeguts per la crítica i la historiografia malgrat l’interès i la singularitat de la seva obra dins el moviment. Clou l’exposició una referència a la tasca del polifacètic crític d’art Juan-Eduardo Cirlot, de qui el 2023 es compliren cinquanta anys de la seva mort.

Apunt al blog | Fitxa a la llibreria

2. L’aire de les coses: L’Espinàs que va néixer el dia que va morir – (Pep Antoni Roig)

Aquest llibre narra el descobriment de Josep Maria Espinàs, un escriptor tan reconegut i únic com poc llegit per les noves generacions. L’autor del llibre, Pep Antoni Roig, es rebel·la contra aquest greuge i, a través d’una immersió als prop de cent llibres i milers d’articles publicats per Espinàs, construeix una aproximació íntima, personal i sensible a l’escriptor tot reivindicant el fil que ens lliga amb qui ha contribuït a construir la història del nostre país: un país on és normal tot el que fa mig segle semblava extraordinari i on, a la vegada, comença a ser extraordinari tot el que mig segle enrere era ben normal. Coedició amb Ara Llibres.

Fitxa a la llibreria

3. El camp dels catalans: Agde en el sistema concentracionari francès (1939-1940) – (Laia Arañó Vega)

Recerca monogràfica de Laia Arañó Vega sobre fonts franceses pràcticament intocades; amb una amplíssima mostra, i molt significativa, de testimonis personals, memòries, records; un aparell documental gràfic de primer ordre; i una gran capacitat d’anàlisi i interpretació. Què va ser el camp dels catalans? Què va significar en el conjunt del sistema concentracionari francès? Com s’hi va viure, més enllà dels elements comuns a tots els camps? Com van impactar les crisis polítiques i humanitàries de 1939 i 1940 en aquell petit món reclòs d’Agde? Aquestes preguntes i altres, les contesta l’autora metòdicament, amb tota mena de detalls, anàlisis rigoroses i conclusions perfectament vàlides.

Fitxa a la llibreria

4. La meva història de guerra (Joan Pericot Garcia) 

Des de la talaia privilegiada dels Serveis Sanitaris de l’Exèrcit de l’Ebre, Joan Pericot serà testimoni excepcional de la batalla definitiva per la sort de la República. Retrata els desastres de la Guerra Civil i es lamenta de la joventut perduda i de les morts inútils. El seu text esdevé un retrat clínic i descarnat de les lògiques de facció, molt crític cap al fanatisme dels extrems polítics. Es tracta d’un relat antibel·licista que no deixarà indiferent a ningú. L’ensulsiada del front de l’Ebre, la retirada i l’exili són descrits amb gran força narrativa. Escapant de l’exèrcit franquista acabarà fugint dels comissaris polítics de l’Exèrcit Popular. Després d’una breu estada a Argelers arribarà a l’Espanya de Franco per Irún. Serà avalat per sortir del camp de presoners de León i s’integrarà a l’Exèrcit Nacional fins a retornar exhaust a Barcelona.

Fitxa a la llibreria

5. Representacions festives de l’alteritat a Catalunya: Entremesos de moros i cristians i cavallets cotoners (2 volums) – (Daniel Vilarrúbias Cuadras)

En l’àmbit popular i tradicional i d’una manera genèrica, el moro ha significat sempre “l’altre”, el diferent. Aquest estudi es proposa realitzar un catàleg raonat dels entremesos festius catalans històrics que versen sobre l’alteritat, principalment sarraïna. A part de vincular els entremesos amb el fet històric que els contextualitza, ofereix un recull de parlaments sobre aquestes plasmacions festives de l’alteritat i inclou un aplec de músiques emprades en aquest context.

Apunt al blog | Fitxa a la llibreria

6. CORPUS. 700 anys de festa a Catalunya – (Carles Freixes i Codina)

Catàleg de l’exposició celebrada a la Capella reial de Santa Àgata de juny a setembre de 2022, una invitació a redescobrir el Corpus i a visibilitzar-ne l’important llegat artístic, cultural i festiu, amb motiu de la commemoració dels set segles de la primera referència sobre la processó del Corpus a la ciutat de Barcelona. El Corpus és una de les grans celebracions arreu del país i el seu model ha influït sobre un bon nombre de festes a Catalunya. Aquesta festivitat, que se celebra el dijous següent a la vuitada de Pentecosta, en què acaba el temps de Pasqua, tanca els rituals propis de la primavera tot obrint les portes a l’estiu, va sorgir per la necessitat de dedicar una celebració a l’eucaristia, és a dir, el ritual que va fer Jesús per compartir el pa i el vi entre els seus deixebles durant l’últim sopar el Dijous Sant.

Fitxa a la llibreria

7. Victòria, la irreductible. Victòria Pujolar Amat – (Elvira Altés)

Biografia de Victòria Pujolar Amat, lluitadora antifeixista i antifranquista, compromesa amb els valors republicans de solidaritat, democràcia i llibertat, mare de quatre fills que, en el seu periple vital, travessà guerres i revolucions, passà per la presó i l’exili, i fou veu femenina i catalana de l’emissora de ràdio “La Pirenaica”, treballant sempre per un món més just i mantenint la fidelitat a les seves idees i a la seva vocació artística.

Fitxa a la llibreria

8. Indià i republicà: Una vida a les Amèriques amb els orígens de fons. Ramon Curcó Rubio (Torregrossa, 1884 – Lleida, 1939) – (Conxita Mir)

Ramon Curcó Rubio va viure una vida per ser narrada. Així ho acrediten els rastres que ha deixat del seu pas per aquest món. Fou un emigrant sortit d’una família pagesa del Ponent català que, tot just encetat el segle XX, va saltar a l’altre cantó de l’Atlàntic, d’on no va tornar fins al cap de quinze anys, convertit en un indià modest, però indià en el sentit originari del terme. Quan va partir era un jove amb un ideari republicà i progressista bastit en el si familiar, que assoliria la més inequívoca expressió ja entrat en la maduresa, a Veneçuela, el darrer dels països americans pels quals es va moure. Indià, republicà i home actiu i compromès, va ser afusellat per Franco. Ara, la seva neta, la historiadora Conxita Mir, n’explica la vida en aquest llibre.

Fitxa a la llibreria

9. En el llindar. Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer – (Isabel Segura Soriano)

Aquest llibre presenta la investigació feta per l’Institut Català de les Dones, que s’endinsa en l’obra de Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer a través dels més de 22.000 negatius, gairebé 10.000 positius i diapositives en color que conformen el fons fotogràfic de l’autora, cedit per la família a l’Arxiu Nacional de Catalunya l’any 2018. Una obra lligada a la seva vida personal i la relació amb el seu entorn, el valor de la qual resideix en la qualitat documental com a registre d’una ciutat com Barcelona i dels canvis que s’hi operen, especialment pel que fa referència a l’ús de l’espai públic durant les quatre dècades compreses entre els anys 1940 i 1970.

Fitxa a la Llibreria

10. El respecte dels drets humans a l’Estat espanyol. Anàlisi crítica des d’una perspectiva de dret internacional (Mirentxu Jordana Santiago)

El respecte i la protecció dels drets humans són importants indicadors de la salut democràtica d’una societat. Aquesta obra col·lectiva té com a objectiu la defensa de la vigència del marc internacional dels drets humans proporcionant-ne una revisió integrada i sistemàtica. La primera part està concebuda amb l’objectiu de familiaritzar el lector amb els diferents marcs de protecció dels drets humans, i oferir-li una visió multinivell. La segona part se centra en la revisió del marc internacional de protecció respecte a àmbits materials concrets, per al qual s’ha seleccionat un conjunt heterogeni de drets, especialment sensibles davant les regressions que s’estan vivint mundialment, i que permeten mostrar quin és l’statu quo a l’Estat espanyol.

Fitxa a la Llibreria: Català, Castellà, Anglès, Francès

11. Sentit comú i altres escrits polítics – (Thomas Paine. Traducció i estudi introductori de Ramon Cotarelo)

A través d’aquesta col·lecció es donen a conèixer autors clàssics traduïts al català -en molts casos per primera vegada- amb l’objectiu de difondre els principals corrents de pensament sobre el federalisme i, més en general, sobre l’organització territorial del poder, tant en l’àmbit del dret com de la teoria política. Aquest volum recull, entre altres obres de Thomas Paine, “Sentit comú”, escrita per defensar amb la ploma la independència de les colònies nord-americanes.

Fitxa a la Llibreria

12. Les Publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939 – (Ester Boquera Diago, Manuel Llanas Pont, Enric Marín i Otto, Enric Pujol i Casademont)

Les publicacions de la Generalitat que s’estudien en aquest volum testimonien els contrastos del període 1931-1939. D’una banda, mostren el procés transformador que va viure Catalunya amb una brillant i fecunda obra de govern, però de l’altra, també reflecteixen les greus tibantors amb l’executiu espanyol i algunes expectatives frustrades. Està dividit en tres seccions, que exploren l’antecedent de la Mancomunitat de Catalunya, les publicacions de la Generalitat en temps de pau, i les del temps de guerra.

Apunt al blog | Fitxa a la llibreria

Deixa un comentari