La Diputació de Lleida. Anàlisi del model de distribució dels recursos als ajuntaments | Post del Servei de Recerca, Innovació i Transferència de l’EAPC

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 37 de la col·lecció Obres digitals, La Diputació de Lleida. Anàlisi del model de distribució dels recursos als ajuntaments. Es tracta d’un treball de Laia Pérez i Altisent, cap del Gabinet de la Consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i alumna de la segona edició (2021-2023) del Màster en Direcció Pública (EAPC-UOC). Anteriorment, també havia exercit de directora de Planificació Estratègica i Relacions Institucionals a la mateixa Diputació.

L’objectiu de l’estudi és revisar el finançament actual de la Diputació de Lleida cap als ens locals de la demarcació i determinar l’oportunitat d’aplicar-hi nous models basats en la concurrència competitiva, la transparència i la discriminació positiva d’entorns despoblats. En concret, l’autora parteix d’una descripció de bones pràctiques d’altres diputacions i de l’estudi comparatiu amb altres regions europees, i proposa l’establiment d’acords marc, en forma de conveni de col·laboració, com a eina adequada i més eficient per regular el repartiment de recursos als municipis.

Pérez i Altisent analitza la manera en què altres diputacions han introduït millores en aquest camp al llarg dels darrers anys i com de fàcil seria transferir-les. És el cas de la Diputació de Tarragona, que ha adoptat un model que permet unificar convocatòries i assegurar-ne una major eficiència per mitjà de la reducció dels costos en la gestió interna de l’ens supramunicipal i dels mateixos ajuntaments. En concret, l’ens tarragoní publica el primer any de mandat un pla de subvencions quadriennal amb els recursos que destinarà a cadascun dels municipis del seu territori.

Tal com recorda Pérez i Altisent, un dels compromisos de l’actual mandat de la Diputació de Lleida consisteix a implementar un nou model de cooperació econòmica per als ens locals, arran de la necessitat de superar el model anterior “que feia un ús desmesurat de la concessió directa d’ajuts en què la discrecionalitat era la nota dominant”. La proposta d’aquest treball demana implementar sistemes d’atorgament basats en criteris objectius –més igualitaris i equitatius, i alhora més àgils–, que arribin a tots els ens locals, més simplificats, i amb més autonomia i planificació municipals per reduir la tramitació i la utilització dels ajuts directes.

En paraules de l’autora, mesures de concertació com ara l’acord marc permeten “per mitjà del reconeixement de l’autonomia municipal, establir un sistema de cooperació institucional en què les dues administracions són capaces de prioritzar les actuacions que el territori necessita i la societat demana”.

El treball també inclou el resultat d’entrevistes a 25 persones sobre el futur de les diputacions, els plans de suport que han de rebre els ajuntaments, els models de governança que haurien de tenir les diputacions i el model català d’organització territorial. Entre les persones entrevistades s’inclouen les presidentes i presidents de les quatre diputacions catalanes, alcaldesses i alcaldes de la demarcació de Lleida, Pirineu i l’Aran, el director general d’Administració local de la Generalitat de Catalunya i dos habilitats nacionals experts en la matèria.

El Màster en Direcció Pública és una oferta de tercer cicle de l’EAPC i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) dirigit pel catedràtic de Dret Administratiu de la UOC Agustí Cerrillo i la catedràtica de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona Elisenda Malaret. Els seus eixos d’estudi són el pensament polític i la gestió, administració i avaluació de polítiques públiques, i està especialment enfocat a l’exercici del lideratge creatiu a les organitzacions de manera global. Per això, incorpora un bloc específic dedicat a les competències directives i als perfils del personal directiu públic mitjançant un programa d’acompanyament individualitzat. L’edició següent està previst que s’iniciï aquest 2024.

Consulteu també el número 29 de la col·lecció Obres digitals de l’EAPC, de la mateixa autora, Laia Pérez i Altisent, Les entitats tutelars. Revisió del model actual de finançament.

La Diputació de Lleida. Anàlisi del model de distribució dels recursos als ajuntaments (pdf) (epub)

Altres títols de la col·lecció Obres digitals  

Deixa un comentari