L’Entremès de l’Àliga a Catalunya | Apunt de Daniel Vilarrúbias Cuadras

L’àliga fou el més important dels entremesos animals processionals catalans i el de més rellevància social, cosa que ben sovint li conferí valors de protocol i de representació municipal. Aquest llibre vol respondre què són, quan apareixen, com eren i què feien les àligues processionals i festives catalanes i desmuntar alguns dels mites que han circulat pel país sobre la figura de l’Àliga, tant en l’àmbit de la tradició oral popular com en algunes publicacions històriques.

S’explica com als segles XVI i XVII l’àliga festiva es difongué i s’escampà pel territori segons un model que aquí es contrasta amb fonts d’arxiu d’arreu del país i s’acompanya d’un tast de notícies inèdites sobre altres àligues fins ara desconegudes. Així mateix, s’aporten nous documents per poder datar definitivament i amb un alt grau de fiabilitat la magnífica figura barroca de l’Àliga de La Bisbal d’Empordà.

La segona part exposa les noves descobertes sobre l’Àliga d’Igualada (nascuda en el context descrit a la primera part): es formulen hipòtesis per respondre les preguntes claus sobre ella, així com l’exercici crític i constructiu de fer propostes de millora a la figura actual. Així doncs, aquesta anàlisi específica vol traçar un seguit de propostes de procediment per a altres figures, tant noves com existents. El treball es complementa amb un annex fotogràfic que resumeix i sintetitza molts aspectes de l’estudi. L’autor ha procurat en tot moment un gran rigor en les cites de les fonts, de manera que les fonts d’informació siguin contrastables i res quedi sense documentar ni justificar.

Daniel Vilarrúbias Cuadras
Autor del llibre

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari