Diccionari de sociologia i ciències socials | Apunt del Centre de Terminologia TERMCAT

Recentment el Centre de Terminologia TERMCAT ha publicat la versió en paper del Diccionari de sociologia i ciències socials, un recull terminològic que també està disponible en línia al seu web. El diccionari és fruit d’un complex, laboriós i rigorós treball en equip de més de deu anys, en què han intervingut una cinquantena d’experts de diferents branques o subàrees de la sociologia i d’altres disciplines germanes com ara la història, l‘economia, les ciències polítiques, la psicologia o la filosofia.

El projecte partia de la idea d’actualitzar la terminologia continguda en l’antic Diccionari de sociologia publicat el 1992, amb poc més de 400 termes, i es va desenvolupar amb la voluntat d’explicar la disciplina en el seu context, les ciències socials. El context, però, era tan ampli i la disciplina tan absolutament transversal i total que el volum de termes va créixer fins als 2.468 que conté l’obra que ressenyem.

El diccionari, que es va presentar el 27 de febrer passat a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, institució on ensenyen sociologia els dos coordinadors científics, Jordi Busquet i Miquel Calsina, defineix gairebé 2.200 conceptes d’acord amb la concepció que en tenen els experts avui, que pot no coincidir amb la concepció que se’n tenia fa trenta anys (el 1992) o quan es va encunyar el terme. La informació que es proporciona ha cercat un equilibri entre el consens entre els diferents corrents, la precisió i l’especialització, de manera que pugui ser útil als diversos tipus d’usuaris a qui s’adreça (experts, acadèmics, professionals, estudiants, mediadors lingüístics i tota mena de lectors interessats). Als termes catalans i a les definicions i notes s’hi pot accedir, també, a partir de les denominacions equivalents en castellà, francès o anglès.

Com hem mencionat al començament, el Diccionari de sociologia i ciències socials és accessible en línia, des de qualsevol racó de món, i es pot afegir a les vostres adreces d’interès. El format digital en permetrà l’actualització continuada, també amb la incorporació dels suggeriments que puguin fer arribar els usuaris a través de la bústia de contacte del web.

Montserrat Serra
Coordinadora tècnica del diccionari

Fitxa de compra a la Llibreria en línia
Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari