European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service, núm. 22, “AI and public administration” | Apunt del Servei de Recerca, Innovació i Transferència de l’EAPC

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 22 de la revista European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service, amb un monogràfic dedicat a l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) a l’Administració pública. El nou reglament europeu consensuat a tres bandes el desembre de 2023 entre el Consell de la Unió Europea, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, l’empenta de la IA generativa amb eines com el ChatGPT, així com els riscos i les oportunitats associades al desplegament d’aquests sistemes són alguns dels continguts més destacats.

El número 22 ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball. En total, inclou sis articles a càrrec de persones expertes amb diversos perfils i també ofereix les seccions habituals amb bones pràctiques, noves tendències i flaixos d’actualitat.

L’entrevista en profunditat és amb la professora d’intel·ligència artificial responsable a la Universitat d’Umeå (Suècia) Virginia Dignum. Segons ella, “la IA responsable no té a veure amb la tecnologia, sinó amb nosaltres mateixos. La meva esperança és que tothom que estigui involucrat d’una manera o altra, des d’investigadors fins a decisors públics, des de governs fins a usuaris en general, sigui conscient de la seva pròpia responsabilitat”, sobre el bon o el mal ús d’aquestes eines. Per l’experta d’origen portuguès, “la tecnologia s’ha de desenvolupar de forma transparent i ha de ser verificable, amb espai per a la governança i el retiment de comptes”.

Pel que fa als articles, signen les contribucions Renata Avila Pinto, directora executiva de l’Open Knowledge Foundation, amb “Charting the future: the AI and Digital Transformation Competency Framework for civil servants”; Liliana Arroyo Moliner, directora general de Societat Digital, i Núria Espuny i Salvadó, directora general d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya, amb “Digital Government: serving citizens inclusively in the age of AI”;  Hans C. Arents i Tony Vanderstraete, de l’Agència Digital de Flandes, amb “The European AI Act: a regulatory framework to achieve the necessary trust in AI”; Lluís Juncà, director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, amb “An Artificial Intelligence strategy for Catalonia”; Judith Membrives i Llorens, responsable de Digitalització de Lafede.cat, amb “Artificial Intelligence in public administration: recommendations for automating services from a rights perspective”, i Belén Arribas Sánchez, jurista i presidenta de Federació Internacional d’Associacions de Dret Informàtic (ITechLaw), amb “Artificial Intelligence: an example of global policy framework”.

La selecció final de bones pràctiques inclou observatoris de la Comissió Europea, recomanacions i plans sectorials de dos ajuntaments nord-americans o l’esforç del Regne Unit per impulsar la transparència dels algoritmes emprats en la presa de decisions al sector públic. Pel que fa a noves tendències, destaca la creixent regulació de la IA arreu del mon, la IA generativa, el metavers o l’ús de la IA en l’àmbit de l’educació, la formació i l’aprenentatge, també entre els empleats públics.

L’EPuM és una revista digital publicada per l’EAPC des de 2017 íntegrament en anglès i que promou el debat internacional sobre la gestió pública. D’accés gratuït i caire divulgatiu, s’adreça especialment a les persones que treballen en el sector públic. La subscripció es pot completar a través de la pàgina de llistes de distribució de l’Escola. Consulteu al web de la revista els anteriors números publicats. El número 8 de maig de 2019 ja va dedicar un primer monogràfic a la intel·ligència artificial.

European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service, núm. 22, “AI and public administration”

Números anteriors de l’European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service

Deixa un comentari