Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939 | Apunt d’Ester Boquera Diago

Amb la proclamació de la República el 14 d’abril de 1931 i la instauració de la Generalitat com a forma d’autogovern comença a Catalunya un període il·lusionant i de reformes on es busca una societat moderna equiparable a l’Europa més avançada. Aquests vuit anys van estar acompanyats d’una prolífica activitat editorial per part del Govern, que es van concretar en la publicació de 700 títols entre llibres, opuscles i publicacions periòdiques. Tota aquesta ingent tasca editorial ha estat recuperada al llibre col·lectiu Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939 dirigit per Ester Boquera i amb articles d’Enric Pujol, Manuel Llanas i Enric Marin.

Les publicacions de la Generalitat que s’hi estudien testimonien els contrastos dels anys republicans. D’una banda, mostren el procés transformador que va viure Catalunya amb una brillant i fecunda obra de govern, però de l’altra, també reflecteixen les greus tibantors amb l’executiu espanyol i algunes expectatives frustrades.

Tot i l’interès cultural, polític, social i històric que tenen aquestes edicions, fins ara no havien estat abordades amb la concreció i l’aprofundiment que requerien. En aquest sentit, aquest volum aporta valuosos estudis amb una importància de primer ordre, a partir de la recerca i interpretació fetes pels quatre autors.

Tot i que l’objectiu principal d’aquest volum és estudiar el període republicà també es fa referència als anys de la Mancomunitat, quan Catalunya va gaudir del primer ens administratiu català d’ençà el 1714 i la major concessió d’autogovern aconseguida fins el 1931. La Generalitat republicana va ser continuadora en alguns aspectes i, és per aquest motiu, que el llibre s’obre amb un treball de reconstrucció i interpretació per part d’Enric Pujol sobre les publicacions editades per la Mancomunitat que, tal com defensa l’autor, van esdevenir un instrument cabdal per enrobustir l’aspecte simbòlic de l’organisme de govern.

El prossegueix un estudi de Manuel Llanas, que compila i analitza les publicacions de la Generalitat, des de la seva reinstauració i fins a l’esclat de la Guerra Civil. Un període en què la institució s’estava estructurant i dotant de competències i, per tant, les edicions van exercir —tal com explica Llanas— la funció transcendental de fixar jurídicament l’organisme d’autogovern així com de propagar l’acció executiva.

Continua un article d’Ester Boquera, acotat en el període de la Guerra Civil en què, malgrat les circumstàncies excepcionals que ho trastoquen tot, la penúria i la manca de material per imprimir, és en ple conflicte bèl·lic quan el Govern fa un desplegament més extens de llibres i butlletins —sobretot amb una finalitat propagandística—, que troben en el Comissariat de Propaganda el principal editor institucional.

El colofó de l’obra el posa Enric Marin amb un epíleg on repassa l’impuls modernitzador que viu Catalunya a principis del segle XX en els àmbits de la cultura i la comunicació i defensa l’actualitat d’aquest llegat, malgrat que va ser sobtadament estroncat pels anys foscos del franquisme.  

Els annexos documentals, a càrrec de Manuel Llanas i Ester Boquera, complementen els treballs citats. A primer cop d’ull, els llistats són molt eloqüents pel que fa a la quantitat ingent de publicacions que es van produir en només vuit anys de règim republicà. Una consulta més detallada evidencia l’extraordinària riquesa de temàtiques i d’editors.

El llibre s’encabeix dins el projecte de catalogació i digitalització de les publicacions institucionals de la Generalitat de Catalunya del 1931 al 1939, liderat per l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (EADOP). Complementa la difusió del projecte l’exposició Els llibres de la Generalitat republicana, comissariada per Ester Boquera, i que es pot visitar al Palau Robert fins l’1 d’abril. 

En definitiva, tot el projecte contribuirà a fer entendre amb més profunditat les edicions de la Generalitat republicana, que van actuar com a veritables altaveus difusors de les accions governamentals més modernitzadores, un aspecte clau de la història de la Generalitat i, per extensió, de la història de Catalunya.

Ester Boquera Diago
Directora del volum

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya





Deixa un comentari