Torneu-nos el paradís. Poesia catalana de guerra (1936-1939) │ Apunt de Maria Campillo

9788439397519Torneu-nos el paradís. Poesia catalana de guerra (1936-1939) presenta una selecció de poemes (entre els quals molts de desconeguts i alguns de rigorosament inèdits) escrits durant els anys de la Guerra Civil. La majoria provenen de les revistes literàries, on es publicaven textos dels millors escriptors del moment, però també d’autors nous que canten els esdeveniments històrics, o de soldats que escrivien des de diferents fronts de combat. El llibret, molt ben presentat (la imatge de la coberta mostra la ploma estilogràfica Antinia, enviada per la Generalitat de Catalunya als soldats el 1937), consta de tres seccions: La guerra i els combatents, La rereguarda i Brigades Internacionals, precedides d’un Pròleg de la curadora, Maria Campillo, professora de literatura catalana contemporània.

La primera secció té tres parts (L’adéu al soldat, El front  i La mort del soldat) i aplega vint-i-un poemes, la major part escrits per combatents. La segona conté sobretot poemes d’autors consagrats (Pere Quart, Carles Riba, Clementina Arderiu, Josep Janés i Olivé) i ens parla del clima de la rereguarda, dels bombardeigs o dels refugiats. La tercera és un homenatge d’un historiador (Ferran Soldevila) i un combatent del Front de l’Est (Joaquim Grífol) als brigadistes, que van ser acomiadats a Barcelona a la tardor del 1938.

Es tracta del primer recull de poesia de guerra aparegut després del conflicte a Catalunya (a París va aparèixer, l’any 1969, un volum de poesia de la guerra i de la resistència). I posa de manifest, d’una banda, la importància d’un corpus força desconegut i, sobretot, completament negligit pels estudiosos (d’ací i de fora) de la Guerra Civil; de l’altra, dignifica la contribució al gènere poètic dels escriptors sorgits del moment històric i dels soldats del front. Precisament aquesta contribució incideix en el conreu d’una modalitat poètica popular, el romanç, sovint inspirat en els models del romancer tradicional. Ens trobem, doncs, amb un autèntic romancer català de la Guerra Civil.

Maria Campillo
Curadora

Fitxa de compra a la Llibreria en línea

Deixa un comentari